W poniedziałek, 20 marca, do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Karola Libelta w Krotoszynie ponownie przybył Karol Okrasa. Słynny mistrz kuchni spotkał się z uczniami tej placówki oraz okolicznych gimnazjów, by zarazić ich swoją pasją do gotowania. Mówił również o wyborze kierunku kształcenia młodych ludzi. Przy okazji polecił ZSP nr 2 jako dobre miejsce do przygotowania ucznia do zawodu.
Karol Okrasa to znany wszystkim kucharz i prezenter telewizyjny. Znamy go z wielu programów, jak choćby „Kuchnia z Okrasą”, „Okrasa łamie przepisy” czy „Smaki czasu z Karolem Okrasą”. Jest jednym z założycieli Fundacji Klubu Szefów Kuchni, funkcjonującej od 2008 roku i mającej na celu propagowanie kultury stołu w Polsce i nie tylko. Ponadto jest szefem kuchni w restauracji Platter.
Na spotkaniu z krotoszyńskimi uczniami Karol Okrasa opowiedział o początkach swojej kariery. Jak podkreślił, niezwykle ważną kwestią jest wybór dobrej szkoły, która odpowiednio pokieruje młodego człowieka, wykształci w nim talenty i umiejętności, odkryje możliwości danego ucznia, poszerzając jego wiedzę oraz perspektywy. – Gdyby ktoś mi powiedział wcześniej – w momencie, kiedy wybierałem szkołę gastronomiczną, że gotowanie będzie moim zawodem, pełnym pasji, i że osiągnę w tej dziedzinie życiowy sukces, to bym nie uwierzył – przyznał K. Okrasa. - Najważniejszą rzeczą jest pasja i wybór zawodu, który będzie sprawiał nam wewnętrzną przyjemność – zaznaczył.
ZOBACZ FOTOGALERIĘ:
http://www.glokalna.pl/karol-okrasa-w-krotoszynie/
Mistrz kuchni podziękował za zaproszenie Romanowi Olejnikowi, dyrektorowi ZSP nr 2, pochwalił wysoki poziom edukacji w tej szkole i przysposabiania uczniów do wybranych przez nich zawodów. Dzięki temu mogą mieć nadzieję na zrobienie dużej kariery. Przykładem jest absolwent Dwójki, Paweł, który miał okazję odbyć praktyki w restauracji K. Okrasy w Warszawie. Tam pod okiem mistrza zebrał bezcenne doświadczenie w dziedzinie gotowania i prowadzenia restauracji. Na poniedziałkowym spotkaniu potwierdził, że miesięczne praktyki wiele mu dały i zmieniły jego punkt widzenia w dziedzinie gastronomi.
Potem przyszedł czas na pokaz. Absolwent szkoły wraz kilkoma młodszymi uczniami kształcącymi się w zawodzie technik gastronom zaprezentował cząstkę swych umiejętności kulinarnych, przygotowując danie z kuchni francuskiej – naleśniki w sosie pomarańczowym. Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją potrawy oraz oceną Karola Okrasy. Gość wyraził podziw i uznanie dla naleśników przygotowanych przez krotoszyńskich uczniów. Przyjął również drobny upominek od ZSP nr 2.
(NOVUS)