Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
rozumiem
Widzimy się co WTOREK!
Łączy nas powiat
Kontakt redakcja@glokalna.pl
Dzisiaj jest: 24 listopada 2024, niedziela imieniny obchodzą: Flora, Emma

Piąta edycja Festiwalu Wieprzowiny

Piąta edycja Festiwalu Wieprzowiny

W pierwszą niedzielę lipca w Koźminie Wielkopolskim już po raz piąty odbył się Festiwal Wieprzowiny. Jak co roku wydarzenie zgromadziło wielu mieszkańców nie tylko gminy Koźmin Wlkp., ale też całego powiatu. Atrakcji oczywiście nie brakowało. Organizatorami imprezy byli Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza oraz burmistrz Koźmina Wlkp.

Po uroczystym otwarciu przeprowadzono konkursy kulinarne. W szranki stanęło 11 kół gospodyń wiejskich z naszego powiatu. W kategorii „mięso mielone w najlepszej odsłonie” zwyciężyło KGW Lutogniew, w konkurencji „szynka na różne sposoby” najlepsze okazało się KGW Dąbrowa, a za „karkówkę w najciekawszej marynacie” laury zgarnęło KGW Brzoza.

Swoje kulinarne umiejętności zaprezentowali profesjonalni kucharze – Andrzej Gołąbek i Dominik Bielawny. Efektem ich pracy były potrawy do degustacji przez zgromadzoną publiczność. – Dzisiejszego dnia serwujemy polędwicę naszego autorstwa – mówił Andrzej Gołąbek, kucharz z poznańskiej restauracji Republika Róż. - Do jej przygotowania użyliśmy różnych sosów, mleczka kokosowego, nowalijek. Teraz będziemy podawać kaszankę, zrobimy ją według naszego pomysłu. Podamy ją z kapustą zasmażaną na maśle klarownym. Na koniec zaserwujemy zupę węgierską na bazie wieprzowiny z papryką konserwową. Przed nami jeszcze różne konkursy kulinarne. Będziemy robić z dziećmi szaszłyki, będziemy je uczyć podstaw krojenia…

Nie brakowało też atrakcji artystycznych. Na scenie wystąpili m.in. zespół Smile, Sweet Boys czy tancerze z grupy Temperature, a gwiazdą wieczoru był discopolowy zespół Basta.

Dla najmłodszych uczestników imprezy przygotowano stoiska z balonami i watą cukrową, dmuchaną zjeżdżalnię, przejazdy „rodeo na byku”. Dużym zainteresowaniem cieszył się konkurs plastyczny ze świnką w tle. Zwyciężyła Agnieszka Jakóbczak, przed Marią Maćków i Magdą Stanisławską. Zgodnie z zapowiedzią mistrza kuchni odbyły się warsztaty kulinarne, w trakcie których przyrządzano najbardziej kolorowy szaszłyk .

Przeprowadzono też konkurencje sportowe. W strzelaniu z wiatrówki pierwsze miejsce zajął Patryk Krzyżanowski, drugi był Karol Krzyżanowski, a trzeci – Marek Krzyżanowski. W rzucie lotką zwyciężył Zbigniew Paradysz, wyprzedzając Marcina Borowczyka i Karola Schulza. W konkursie podkręcania świnki na czas najlepszy był Marek Krzyżanowski, a za nim uplasowali się Karol Krzyżanowski i Dominik Kostek.

(GKAPA)

Kategoria: Aktualności

Spodobał Ci się tekst? Poleć znajomym:

Najnowsze wydarzenia

Gumiś dziesiąty na świecie Gumiś dziesiąty na świecie
Sport 17 września 2017 08:20
LOGinLAB w stolicy kraju LOGinLAB w stolicy kraju
Sport 15 września 2017 12:56
Skradł drogocenną biżuterię Skradł drogocenną biżuterię
Aktualności 15 września 2017 10:23
Wszyscy jesteśmy sąsiadami! Wszyscy jesteśmy sąsiadami!
Aktualności 14 września 2017 10:42
Więcej w Aktualności
PUP
O prawie pracy i ubezpieczeniach

Powiatowy Urząd Pracy w Krotoszynie wraz z Państwową Inspekcją Pracy oraz Zakładem Ubezpieczeń Społecznych w Ostrowie Wlkp. zapraszają pracodawców do...

Zamknij