We wtorek, 9 lutego, w Przedszkolu nr 6 Kubuś odbyło się trzecie już spotkanie dzieci i rodziców w ramach Innowacji Pedagogicznej pod nazwą „Wiemy, co jemy – zdrowi rośniemy”.
Spotkania te mają na celu przygotowanie dzieci do tego, aby były niezależnymi, zdrowymi i twórczymi obywatelami. To również kształtowanie świadomości rozumienia zdrowia przez rodziców, którzy czynnie uczestniczą w zajęciach. Kolejną zaletą jest pozytywny wpływ na umiejętność dokonywania świadomych wyborów dotyczących zdrowego żywienia czy prowadzenia aktywnego trybu życia. Chodzi również o pokazanie dzieciom wartości zdrowia jako potencjału, jakim dysponują, a także o kształtowanie odpowiednich postaw i nawyków, które pozwalają zdrowie chronić, doskonalić i pomnażać.
Tego dnia Kubusiowe Zuchy, wespół z rodzicami, przygotowywały sałatki i surówki z warzyw i owoców. Kompozycje sałatkowe zaproponowane przez dzieci były bardzo kolorowe i smaczne. Przedszkolaki samodzielnie komponowały zestawy, wybierały produkty, doprawiały i z chęcią kosztowały, znakomicie się przy tym bawiąc.
Podczas realizacji innowacji stworzono odpowiednie warunki, by dzieci wraz z rodzicami mogły przygotowywać i degustować posiłki z produktów uznawanych za korzystne dla zdrowia człowieka.
„Wiemy, co jemy – zdrowi rośniemy” to cykl siedmiu spotkań nauczycieli z rodzicami i dziećmi z grupy II „Kubusiowe Zuchy” i grupy IV „Wesołe Kłapouszki” po godzinach pobytu dziecka w przedszkolu.
(ALA)