Dwoje uczniów Zespołu Szkól Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie reprezentowało nasz powiat na wojewódzkich eliminacjach XVIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Temat przewodni konkursu brzmiał „Moja mała ojczyzna”.
Turniej odbył się 9 stycznia w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni. Jego celem było propagowanie oraz pogłębianie wiedzy cukierniczej i piekarskiej. Konkurs składał się z dwóch etapów – testu sprawdzającego wiedzę technologiczną uczniów oraz części praktycznej, w której każdy z cukierników miał do wykonania: tort jednopiętrowy, trzy rodzaje ciastek bankietowych po dziesięć sztuk, dwa rodzaje figurek marcepanowych po dwie sztuki i napis okolicznościowy z czekolady. Piekarze natomiast mogli popisać się fantazyjnymi plecionkami, chlebem zwykłym, bułkami poznańskimi, chałkami, rogalami oraz eksponatem artystycznym. Całość pracy musiała nawiązywać do tegorocznego tematu przewodniego.
Powiat krotoszyński reprezentowało dwoje uczniów ZSP nr 3 – Justyna Zmyślona z klasy II Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie cukiernik i Krzysztof Kamieński z klasy III ZSZ w zawodzie piekarz. Do części pisemnej przygotowała ich Mariola Kaczmarek – nauczycielka przedmiotów zawodowych, a do części praktycznej pracodawcy, u których uczniowie odbywają praktykę, a więc Cukiernia Kaczyńscy oraz Piekarnia Wieczorek w Sulmierzycach. Justyna Zmyślona zajęła piąte miejsce, z kolei Krzysztof Kamieński został sklasyfikowany na czwartej pozycji.
Uczestników wojewódzkich eliminacji oceniała profesjonalna komisja, w której zasiedli światowej sławy mistrzowie cukiernictwa: Mieczysław Chojnowski – mistrz świata w cukiernictwie, Michał Doroszkiewicz – mistrz świata młodych cukierników, Paweł Mieszała – mistrz Polski cukierników, a także technolodzy – Zbigniew Pokrant z firmy Zeelandia i Maciej Schmidt z firmy Credit.
Udział w konkursie był dla młodzieży okazją do sprawdzenia swoich wiadomości i umiejętności oraz rozwijania pasji zawodowej, która niewątpliwie jest sztuką. Organizowanie tego rodzaju zmagań sprawia, że uczniowie czują się wyróżnieni, pracując pod okiem najlepszych.
OPRAC. (ANKA)
Na zdjęciu: Krzysztof Kamieński, Przemysław Kuczora – Cukiernia Przemysław Kuczora, Michał Doroszkiewicz – mistrz świata młodych cukierników, Justyna Zmyślona, Paweł Mieszała – mistrz Polski cukierników.