Za nami IX Festiwal Smaków Kobierskich. W ostatnią niedzielę sierpnia w Kobiernie odbyła się degustacja potraw przygotowanych w ramach warsztatów kulinarnych przez koła gospodyń wiejskich z Kobierna, Gorzupi, Smoszewa i Różopola.
W trakcie imprezy można było również obejrzeć wystawę prac artystycznych, wykonanych przez uczestników warsztatów, czyli uczniów Szkoły Podstawowej w Kobiernie. Otrzymali oni wyróżnienia oraz nagrody książkowe. Uhonorowano także członkinie KGW za przygotowanie wyrobów kulinarnych na kolejny festiwal.
Pośród przygotowanych potraw były m.in. pyry krychane z zupą buraczkową, peklowana szynka gotowana z sosem czosnkowym czy kurczak nadziewany śliwką.
W gronie gości znaleźli się burmistrz Krotoszyna Franciszek Marszałek, wiceburmistrz Joanna Król-Trąbka, wicestarosta Paweł Radojewski, radny sejmiku wojewódzkiego Julian Jokś, komendanci straży pożarnej i policji, naczelnicy wydziałów Urzędu Miejskiego w Krotoszynie, radni miejscy i powiatowi.
Organizatorami festiwalu byli burmistrz Krotoszyna, sołtys i Rada Sołecka Kobierna, Stowarzyszenie „Nasze Kobierno”, Kółko Rolnicze w Kobiernie, Koło Gospodyń Wiejskich oraz OSP Kobierno. Impreza została sfinansowana ze środków gminy Krotoszyn i w ramach projektu z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich – Organizacja IX Kobierskiego Festiwalu Smaków i Krajobrazów oraz warsztatów artystycznych, służących popularyzacji dziedzictwa kulturowego wielkopolskiej wsi.
(NOVUS)