Sporo wyróżnień, a co najważniejsze – bezcenne doświadczenie zebrała grupa kelnerska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie na IX Mistrzostwach Polski Junior Waiter 2016. Nasz team został doceniony w kategorii strojów, poprawności wykonań kelnerskich oraz ogólnych wrażeń artystycznych!
Mistrzostwa Polski Kelnerów Junior Waiter mają dziewięcioletnią tradycję, a w tym roku odbywały się w ramach Warsaw Gastro Show. Dziesięć ekip kelnerskich walczyło o miano najlepszej w kraju. Każdy z zespołów zaprezentował 5-minutowy pokaz synchroniczny z podkładem muzycznym. – Jury oceniało nasz występ w pięciu kategoriach – poprawności obsługi kelnerskiej, synchronizacji z muzyką, wrażeń artystycznych, przygotowanych strojów oraz jakości wykonania zadania – wymienia Mariola Kaczmarek, nauczycielka z ZSP nr 3.
Warsaw Gastro Show odbyło się w Nadarzynie, gdzie organizatorzy przygotowali specjalne działy. – Cały ośrodek składał się z wielu budynków. Każdy z nich podzielony był na specjalne działy tematyczne – opowiada nauczycielka Emilia Patalas-Poślednicka. – My znaleźliśmy się w Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika, gdzie każdy z zespołów miał swoje miejsce na przygotowanie.
Krotoszyński team w wyniku losowania otrzymał numer piąty. – Dzień wcześniej do północy powtarzaliśmy jeszcze najważniejsze elementy naszego układu – zaznacza Emilia Patalas-Poślednicka. Ofiarność i poświęcenie zespołu przełożyło się na wyróżnienia w trzech kategoriach. Jury doceniło krotoszynian za strój, poprawność wykonań kelnerskich oraz ogólne wrażenia artystyczne! – Podczas naszego występu było widać u obserwatorów wiele uśmiechów. Najbardziej spodobały się nasze regionalne stroje, które użyczył nam zespół Krotoszanie. To dzięki nim nasi uczniowie przez moment czuli się jak prawdziwe gwiazdy telewizji i każdy chciał sobie zrobić z nimi zdjęcie – przyznaje nauczycielka.
A przed dwoma tygodniami pisaliśmy o awansie ekipy z ZSP nr 3 na mistrzostwa Polski:
http://www.glokalna.pl/kelnerzy-powalcza-o-prymat-w-kraju/
Zespół z ZSP nr 3 w Krotoszynie w ostatni weekend października nie żył samą rywalizacją kelnerską. Pierwszego dnia ekipa zjadła obiad w restauracji Sketch przy Teatrze Narodowym, gdzie kucharzem jest absolwent szkoły – Tomasz Ptak. Ponadto nasi uczniowie zwiedzili wiele ciekawych miejsc oraz udali się na zakupy do Złotych Tarasów.
- Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyjazdu i już teraz zapowiadamy swój powrót w przyszłym roku. Na mistrzostwach mogliśmy się nauczyć kolejnych ważnych aspektów zawodu od innych palcówek, co z pewnością przełoży się na wzrost umiejętności naszych uczniów. W imieniu szkoły chciałabym podziękować zespołowi Krotoszanie za użyczenie kapitalnych strojów oraz burmistrzowi miasta i starostwu za wsparcie nas podczas rywalizacji – podsumowuje Emilia Patalas-Poślednicka.
(GRZELO)
ZSP NR 3: Szymon Pondel, Mikołaj Taszarek, Jakub Cieplik, Eryk Filipczak, Szymon Patalas, Jakub Chojnicki, Paulina Durczewska, Milena Sikora, Maria Polańska, Karina Gromnicka; nauczycielki: Mariola Kaczmarek i Emilia Patalas-Poślednicka.
ZOBACZ FILM Z MISTRZOSTW POLSKI:
https://www.facebook.com/Zetka3Krotoszyn/?fref=ts