W ostatnią niedzielę maja w Kobiernie odbył się jubileuszowy X Festiwal Smaków i Krajobrazów. Uczestnicy imprezy mogli skosztować wyrobów wykonanych w ramach warsztatów kulinarnych przez lokalne koła gospodyń wiejskich. Nie zabrakło również występów artystycznych, których zwieńczeniem był pokaz Teatru Ognia Infernal.
W gronie przybyłych gości znaleźli się m.in. burmistrz Krotoszyna Franciszek Marszałek, dyrektor Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego – Izabela Mroczek, naczelnicy wydziałów krotoszyńskiego magistratu, radni miejscy i powiatowi.
Wśród wielu przepysznych potraw były m.in. kotlety w ketchupie, karkówka cioci Maryli czy zraziki w sosie pieczarkowym. Gość specjalny, Wojciech Charewicz, zaprezentował, jak należy przygotowywać potrawy z dziczyzny. Każdy mógł skosztować i ocenić jego wyroby, a także zapoznać się z jego publikacjami na temat myśliwskiej kuchni.
W. Charewicz jest dziennikarzem, podróżnikiem, kucharzem, myśliwym, wędkarzem i szachistą. Napisał ponad 700 artykułów o tematyce kulinarnej, które publikowane były np. w „Wiadomościach Wędkarskich”, „Gazecie Olsztyńskiej” czy dwutygodniku „Nad Sołą i Koszarawą”. Od grudnia 2012 jest autorem łowieckiej rubryki kulinarnej w miesięczniku „Brać Łowiecka”. W. Charewicz jest zakochany w tradycyjnej kuchni polskiej oraz daniach z dziczyzny i ryb.
Dla zainteresowanych przygotowano stoiska Centrum Krotoszyńskich Inicjatyw i Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.Organizatorami festiwalu byli burmistrz Krotoszyna, sołtys i Rada Sołecka Kobierna, Stowarzyszenie „Nasze Kobierno”, Kółko Rolnicze w Kobiernie, Koło Gospodyń Wiejskich oraz miejscowa OSP. Impreza została sfinansowana ze środków gminy Krotoszyn i w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”, który ma na celu popularyzację dziedzictwa kulturowego wielkopolskiej wsi.
(NOVUS)