W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Krotoszynie odbył się Konkurs Młodych Kelnerów. W tym roku uczestnicy rywalizacji musieli sprostać tematowi „stoły i potrawy wielkanocne”.
W szranki stanęły czteroosobowe zespoły z czterech klas. Zadaniem uczniów było przygotowanie nakrycia stołu dla dwóch osób, sporządzenie potraw i napojów oraz udekorowanie stołu według własnej aranżacji w klimacie świąt Wielkiej Nocy. Obsługa musiała zastosować różne metody i techniki. Działania młodych kelnerów oceniało jury w składzie: M. Kaczmarek, A. Talaga, M. Kupczyk i E. Filipczak.
Przy ocenie pod uwagę brano zgodność nakrycia stołu zastawą z zaproponowanym menu, aranżację stołu, potrawę, napój oraz sposób obsługi gości. Na stołach królowały żurek królewski z jajkiem, chłodnik mazowiecki, jajka podane w różnej postaci, sałatki, babeczki, mazurki, rozmaite rodzaje kawy i różnokolorowe drinki.
Poza efektem końcowym komisja oceniała wiedzę teoretyczną i przygotowanie praktyczne kelnerów. Zwyciężyła ekipa z klasy IVa, wyprzedzając IIIa, Ib i IIa. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy i upominki.
(GRZELO)